Het ontstaan van Trust in Unity
Voor een kind in Ghana is het niet vanzelfsprekend om onderwijs te volgen. De regering van Ghana heeft het inmiddels mogelijk gemaakt dat ieder kind toegang heeft tot basisonderwijs. Dat betekent overigens niet dat ieder kind dan ook zomaar basisonderwijs geniet. Laat staan wanneer een kind de wens heeft zich verder te willen ontwikkelen. Dan is het vaak heel moeilijk om door te stromen naar hoger onderwijs of de universiteit. Armoede speelt daarin een grote rol. Veel ouders kunnen onderwijs voor hun kind(eren) niet bekostigen. Trust in Unity ziet dat probleem en biedt hen financiële ondersteuning. Van basisonderwijs tot en met de universiteit. Om niet alleen de kwaliteiten en de talenten te benutten van deze kinderen, maar ook door hun droom te verwezenlijken. Wanneer we de talenten en kwaliteiten van deze kinderen helpen ontwikkelen, dan bereiken we vooruitgang, in eerste plaats voor het kind, maar breder gezien ook voor het land.
Oprichting stichting
De stichting Trust in Unity (TiU) is opgericht in januari 2008. Uitgangspunt van de stichting is het ondersteunen van de ontwikkeling van kwaliteiten en talenten van kinderen op het gebied van onderwijs. TiU is een samenwerkingsverband tussen Ghana en Nederland en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Wij geven studenten de mogelijkheid deel te nemen aan het onderwijs in Ghana. TiU is met name gericht op, een enkele uitzondering daargelaten, de omgeving rond de tweede grote stad van Ghana, Kumasi.
TiU levert met de ondersteuning een bijdrage aan het behalen van de Millenniumdoelen. De Millenniumdoelen zijn opgesteld in 2001. Het is de bedoeling van de Verenigde Naties dat de doelen, zoals deze zijn opgesteld in 2001, behaald zijn in 2015. TiU richt zich met name op Millenniumdoel 2. Dit doel streeft er naar alle jongens en meisjes in de hele wereld basisonderwijs te geven. TiU voert dit streven een stap verder door en biedt de mogelijkheid aan haar studenten na het basisonderwijs verder te studeren. Uiteraard zijn we al voorbij 2015, maar TiU streeft nog steeds om de scholing binnen Ghana toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk studenten.
Welke studenten nemen wij aan?
Trust in Unity werkt samen met kinderen die gemotiveerd zijn om te leren en aan hun toekomst willen werken. Wij stellen de volgende criteria bij het aannemen van studenten:
het kind is gemotiveerd om te leren en te studeren.
het kind is ook wat intelligentie betreft voldoende capabel.
het kind is tussen de 6 en 25 jaar oud.
jongens en meisjes.
het kind is in goede gezondheid.
de verzorgers van het kind gaan akkoord met de financiële ondersteuning van TiU.
de verzorgers van het kind zijn zelf niet of niet goed in staat om het kind financieel te ondersteunen.
ouders dragen naar draagkracht financieel bij aan de opleiding van hun kind.
Samenwerkingsverband tussen Ghana en Nederland
TiU is een samenwerkingsverband tussen Ghana en Nederland. De samenwerking tussen het Ghanese bestuur en het Nederlandse bestuur is belangrijk voor het functioneren van stichting TiU. Het Ghanese bestuur stelt zich actief op in het onderzoeken welke kinderen financiële ondersteuning nodig hebben van TiU om naar school te kunnen gaan. Bij de intake van het kind vult het bestuur de daarvoor bestemde formulieren in en draagt er zorg voor dat het Nederlandse bestuur op de hoogte wordt gebracht. Het Nederlandse bestuur bespreekt gezamenlijk de informatie op het intake-formulier en beslist aan de hand daarvan of het financieel ook mogelijk is het kind aan te nemen of niet.
TiU biedt financiële ondersteuning op verschillende onderdelen die te maken hebben met het volgen van onderwijs. Het hoeft niet zo te zijn dat TiU voor alle kosten verantwoordelijk is, maar slechts voor een aantal van deze onderdelen. TiU biedt financiële ondersteuning daar waar nodig is, maar mochten ouders financieel in staat zijn om een eigen bijdrage te kunnen betalen dan wordt dat van hen verwacht. De hoogte van deze eigen bijdrage hangt geheel af van het inkomen van de verzorgers.
TiU verwacht van de verzorgers van het kind dat zij, indien mogelijk, een actieve rol spelen in het studieproces van het kind. Dat houdt in dat de verzorgers er zorg voor dragen dat het kind elke dag naar school gaat, het uniform in orde is, dat het kind zijn of haar huiswerk heeft gedaan en dat zij ouderavonden bezoeken. De verzorgers kunnen indien nodig ondersteuning krijgen van een voogd die wordt aangewezen door TiU.
Elk kind wordt ondersteund door een voogd. Deze voogd is op geheel vrijwillige basis betrokken bij TiU. Het kind, de verzorgers, de voogd en de school hebben frequent contact over de voortgang van het kind en mogelijke knelpunten. De voogd en verzorgers van het kind onderhouden nauw contact met elkaar. De voogd onderhoudt daarnaast contact met de student, de scholen en het bestuur. De voogd brengt verslag uit aan het Ghanese bestuur over de voortgang van de student en speelt in op vraagstukken of knelpunten. Het Ghanese bestuur houdt het Nederlandse bestuur op de hoogte van de voortgang.
Het Nederlandse bestuur heeft de intentie om ieder jaar aan het begin van het jaar een reis naar Ghana te plannen. Het doel van deze reis is enerzijds om de samenwerking tussen het Nederlandse en het Ghanese bestuur te verstevigen, anderzijds om de studenten en ouders/verzorgers te ontmoeten, het land en de Ghanese cultuur beter te leren kennen en om contact te onderhouden met scholen en andere stichtingen.
De bestuursleden van het Ghanese bestuur en het Nederlandse bestuur ontvangen geen enkele vergoeding voor hun inzet voor de stichting, de verschillende functies zijn onbezoldigd. Enkel de reiskosten worden vergoed.